Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков говори на брифинг от летище София преди да излети за Виена.

"С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути.", каза Денков.

Денков ще даде интервюта и за австрийската телевизия.

"Днес няма да получим отговор. Това е процес, който трябва да получи отговор на европейско ниво. Изключването на България и Румъния от Шенген, разбира се, ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и европейските граждани. Това трябва да се обяснява, за да няма някой, който да каже, че не го е чул", каза още премиерът.

По думите му австрийските компании у нас също страдат.

Денков обясни и за газовите такси:

"Таксите ще бъдат търсени от "Газпром", а не Унгария, Сърбия или която и да е държава. Останалите ни съседки казаха, че разбират нашата позиция и даже я подкрепят. България не е изолирана в поставянето на тези такси."

Премиерът бе категоричен: "Имаме значителен напредък по защитата на границата"

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации. В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase