Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase