Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната в Близкия изток наложи да се увеличи охраната на границата ни с още 50 военни.

"Трябва да видим развитието на конфликта, за да знаем откъде ще дойдат мигрантските вълни. От Газа към България риск няма. Рискът към България е свързан по-скоро с разширяване на конфликта в Ливан, тъй като там има половин милион палестински бежанци и още 1,5 млн. сирийски бежанци. Едно ескалиране на конфликта в Ливан неизбежно ще отпуши хората да емигрират към Европа", коментира бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията страната ни никога не е била привлекателна дестинация за бежанците и това е ясно още от началото на бежанската вълна преди повече от 5-6 години.

Още по темата
"Не виждам причина това да се промени. По отношение на превантивните мерки не бива да забравяме, че сме малка страна с ограничени възможности. Да, предприехме мерки през последните 6-7 години, но все още и като хора, и като техническа обезпеченост има да се подобряваме. Трябва да се държи сметка и за сезона. България трябва да бъде подготвена за евентуално увеличаване на бежанската вълна", настоя пред Bulgaria ON AIR.

Политиката на ЕС също е разнопосочна, подчерта Гунев. Според него и в момента има напрежение.

"Конфликтът предстои да се разгръща. Стотиците заложници трябва да бъдат освободени, разменени. "Хамас" не иска успокояване на конфликта, търси ескалация. Двете страни се обвиняват взаимно за удара по болницата. Ситуацията, в която живеят хората от десетилетия в Газа, е недопустима, търсят промени - чрез терористични атентати искат да я провокират", смята бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Събеседникът му посочи, че в следващите 24-48 часа представители на държавите ще отидат на място и ще се опитат да намерят решение в посока сваляне на ескалацията.

"В момента всички са в готовност, но изчакват, за да видят в каква посока ще тръгнат разговори. Следващите 24 часа са ключови", добави Марков.

Гунев изтъкна ролята на САЩ, които се опитват да предотвратят въвличането на "Хизбула".

"В момента, в който се тръгне към ескалация и САЩ бъдат принудени да влязат в ролята на защита на Израел, това ще въвлече и други държави. Израел търси промяна на политическата уредба на Газа", уточни още бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Проблемът с радикализацията никога не е губил интензитет в Европа. Отразяването му е намаляло за сметка на други по-актуални теми, изтъкна представителят от Центъра за изследване на демокрацията. "Проблемът е актуален. Всяка такова събитие го задълбочава", добави той.

По думите на Марков всеки следващ конфликт и риск за външните граници на Съюза има опасност да отложат приемането на България в Шенген.

"Ние сме в кампания. Конфликтът е сериозен, но когато сме в навечерието на избори, това силно се политизира. Може би няма полезен ход, когато не се знае как ще се развият нещата. Конфликтът ще бъде използван в наративите на повечето политически играчи", заяви още Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase