Снимка: БГНЕС

Малко са бройките ракети, които даваме на Украйна, но ние ще изпълним решението както е дефинирано. Всяка година се установява колко ракети са неизправни, колко са с изтекъл ресурс, основаваме се на анализи, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

Предполагаме, че украинската страна ще успее с помощ да възстанови негодни боеприпаси, ние нямаме капацитета да ги възстановим. Дали МО има писмо, с което се казва, че не можем да поддържаме ракети, не мога да кажа, но има процедури, които не са достигнали до удовлетворителен резултат, добави Тагарев. Имаше истерия в информационното пространство до какво ще доведе даването на ракети за Украйна, уточни той.

Русия води агресивна война срещу Украйна и тя ползва канали за въздействие, включително и срещу страните, които оказват помощ на Украйна. Всички въоръжения са получавани от Съветския съюз, а не от Руската федерация, уточни Тагарев.

Наша отговорност и морално задължение е да помогнем на Украйна да се защити. Украйна разчита на цялата международна общност, за да защити суверенитета си, каза Тагарев. Списъците за военна помощ са много дълги, дискутират се във формат Рамщайн. Много са ясни приоритетите – противовъздушна отбрана, за да се защити цивилното население на Украйна. Имаме техника, която можем да дадем. Тези 100 БТР-а, с които малко се забавихме, бихме могли да ги дадем от бившите вътрешни войски. Ние няма как да помогнем, обаче, с най-модерната техника, заяви Тагарев.

Във връзка с експулсирането на руските свещеници, Тагарев каза, че не се е интересувал, но са излезли доста данни и информация за поддръжка на такъв тип организирани и военизирани организации на наша територия. Те са известни отдавна , нарекли са себе си "Васил Левски", Шипка, те са поддържани от Кремъл. Тук говорим за български граждани, които няма как да бъдат експулсирани, но нямаме информация какви са действията срещу тях. Те ходят заедно с хора от други страни за някаква военна подготовка. Това също представлява опасност за нашата национална сигурност, каза Тагарев.

Не мога да кажа за контрол на тези процеси, но в последните месеци не съм чувал нищо за тези организации, може би по някакъв начин се е въздействало, коментира Тагарев.

Влизаме в петия месец на нашето управление, за първи път се иска оставка на кабинета, но основания за това не виждам. Този протест на енергетиците отдавна е политически, там не става дума за работни места и компенсации, а е предвидено отдавна и миньорите действат с политически цели. Загубите, които търпи България от тези протести, са много съществени. Ако някой се притеснява за работата си, те са добре дошли в армията, имаме нужда от хора първа категория труд, поне 1000 души може да вземем, добави Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase