Снимка: БГНЕС

"Ще очакваме парламентарните групи, разглеждаме исканията, някои ще са лесни, други ще трябва да се задълбочат и да се обсъдят", заяви в "Тази сутрин" председателят на комисията по енергетика към НС Радослав Рибарски във връзка с продължаващите блокади на миньори и енергетици в страната.

Вчера те обявиха шест искания, които ще бъдат обсъдени по време на срещата с депутатите:

- Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

- Незабавно изпълнение на решението на парламента от 31. 01. 2020 г. - ТЕЦ "Марица Изток" да не намалява мощности си до 2038 година.

- Изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година със задължително участие на социалните партньори.

- Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност.

- Прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове.

- Отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони.

"Поискана е среща с парламентарните групи, такава ще се проведе, всичко ще бъде обсъдено, целта е решаване на казуса, който многократно е бил обсъждан. Преди избори този въпрос се повдига, надяваме се на конструктивен разговор", посочи още Рибарски.

Рибарски подчерта, че не знае дали всички партии ще присъстват на срещата с енергетиците, или представители ще има само от мнозинството. "Има и политически оттенък, но трябва вече да решим този проблем, да намерим решение", допълни още той.

Във връзка с исканията, Рибарски коментира, че "за прозрачност по териториални планове мислим, че бързо ще стигнем до решение, стратегията за енергетика – там ще разширим с плана за интегрирана енергетика, винаги сме апелирали, че трябва да има. Планът за възстановяване е изпратен, отразени са коментарите, предстои да се обсъжда още 2-3 месеца с ЕК".

"Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи – това беше отхвърлено преди време със същата доза критика като студен резерв. Това е съвсем друг разговор, който трябва де се проведе с ЕК", коментира още Рибарски. По думите му вече взетите решения на НС, които енергетиците настояват да се изпълнят, е "пореден пример, че трябва да взимаме изпълними решения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase