Мините и топлоцентралите няма как да продължат работа по старому. Така министърът на финансите Асен Василев защити плановете за справедлив преход след поредния ден на провален диалог между правителството и миньорите, блокиращи магестрала "Тракия".

"И то не защото правителството налага ограничения, а защото те самите виждат, че пазарът налага ограничения. Докато се плаща цена на емисия от порядъка на 80-90 евро на тон, няма как токът, който се произвежда от мините, да бъде конкурентноспособен в обема, в който е бил преди това. Той ще бъде конкурентноспособен вечер, когато е много студено, когато няма други производства. И това е ясно. И затова - естествено, самият пазар ще ограничи колко ток мините произвеждат и продават на пазара", каза министър Василев в интервю за bTV.

Още по темата

Стара Загора не е регион, където няма чужди инвестиции, има магистрала, жп линия, регион, който се развива доста добре, както и Пловдив. И двата региона се развиват изключително добре, има и сериозен инвеститорски интерес в Стара Загора за няколко милиарда, заяви още Василев.

Що се отнася до това, че ще се намали с 40% работата до 2026, то тази година е спаднала работата с 50%. За двете американски централи - на едната й изтича договорът 2024 г., другата 2026, държавата чрез НЕК им плаща въглеродните квоти, затова те в момента работят, уточни Василев. Техният ток няма да може да излезе на пазара, ако не се плащат от държавата въглеродните квоти. Почти сигурно е, че след като изтекат договорите им, те или ще намалят драматично, или ще затворят така или иначе, каза Василев.

Държавата може да направи нещо и точно затова са тези планове за справедлив преход, ПВУ, да се насочат около 4 млрд. лева в следващите 4-5 години, които да влязат в региона и държавата да подпомогне хората, така че те да си намерят достатъчно добра работа, каза още финансовият министър. Пазарът за въглища изчезва, защото е скъпо, добави той.

Огромна част от тези хора ще продължат да работят, даже и в деня, когато мината произведе последния тон въглища, имаме поне 10 г. работа, за да няма екологична катастрофа в този регион – инвестиции, рекултивация и т.н., отбеляза Асен Василев.

Ако някой ви казва, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже, подчерта Василев. Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото те самите виждат, че пазарът налага ограничение, а не правителството, подчерта финансовите министър. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции, но не трябва да отлагаме до последния ден. Отсега до 2038 г. казва планът как този процес върви плавно, уточни още той.

И днес миньори и енергетици блокираха магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и подбалканския път при Гурково. Чуха се и закани за стачни действия и режим на тока.

Синдикатите не се отзоваха на поканата за среща в министерския съвет с премиера Николай Денков. А той свърза пътните блокади с "амбициите на политици за местна власт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase