Снимка: БГНЕС

Съветските зенитно-ракетно комплекси е по-добре да се продадат, защото у нас не могат да се ремонтират и дори е опасно да се съхраняват. Такава позиция изрази днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на учението Noble Blueprint 2023 на полигон “Ново село”.

България да даде дефектни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала необходимост, предложиха по-рано днес депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Проектът предстои да се разгледа от парламентарната военна комисия.

“Като началник на отбраната всяка година разписвам доклад, непрекъснато извършваме анализи и докладваме на министъра на отбраната и държавното ръководство какво е състоянието на въоръжението и техниката. Знаете, че има преимущество на въоръжението от съветско време. Затова е нормално и някои системи и специално зенитно управляемите да не могат да се поддържат. Те не са много, няколко бройки. Има информация за това нещо, аз съм я докладвал. Това е държавна собственост. Ако държавата реши да ги използва и да има някаква изгода, за нас е по-добре да не ги съхраняваме. Някой път е и опасно. Държим ги в различни складове и не искам да застрашавам живота на личния състав. Но не можем да ги ремонтираме, имаме доказателства и документи за това”, каза адмиралът.

Не мога да вляза в конкретика, но не са много. Това, което имаме обаче на въоръжение в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения, посочи Ефтимов.

На въпрос на “24 часа” има ли опасност да пропадне проектът за придобиване на машини “Страйкър” от САЩ, Ефтимов каза: Искрено се надявам да няма такава опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase