Снимка: БГНЕС

"По точка 1 ние ще се подпишем, че наистина водим преговори и то не отсега." Това декларира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНР след снощните тричасови преговори с протестиращите земеделци и изчаквателната им позиция до подписването на меморандум с правителството по техните 5 искания.

"Днес Министерският съвет ще приеме този меморандум", увери той.

"Разговори с премиера на Украйна се водят, те са перманентна практика, откакто стои темата за вноса на земеделски продукти от Украйна. Официално има решение да се продължи със забраната на четирите досега забранявани култури, да се договарят квоти. Другите три култури не ни касаят. Нас ни касае слънчогледът, нерафинираното олио, сухото мляко и мед", обясни Вътев.

Правителството настоява за контрол на износа от Украйна на тези четири продукта – слънчоглед, нерафинирано олио, сухо мляко и пчелен мед, подчерта министърът на земеделието.

Той уточни, че има период от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими.

От останалите искания на земеделците няма нищо, което да е под въпрос като изпълнение, смята Кирил Вътев.

Запитан защо у нас е било гласувано решението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно преди тя така или иначе да отпадне официално на европейско ниво, Кирил Вътев коментира:

"Не знам дали някой го направи нарочно, дали е обмислено, дали е било толкова спешно да се направи. Това решение е взето с идеята да бъде полезно за България. Може да е "изтъргувано", може да е договорено. В кабинета няма нито един безотговорен човек", заяви земеделският министър, според когото "Денков и Габриел са голям късмет за България".

Много внимателно трябва да бъде разследвано това, че влиза слънчоглед на висока цена, а нашият, на ниската цена, си стои в складовете, подчерта Кирил Вътев след изнесената вчера от финансовия министър информация по темата.

"Да видим защо се закупува вносен слънчоглед на по-висока цена, а нашият си стои в складовете."

Интересно е как доброто партньорство между нашите производители на слънчоглед и нашите преработватели се промени след войната, продължи анализа си Вътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase