СНИМКА БГНЕС

Има готов закон за създаване на единна разузнавателна служба, която ще обедини ДАР и Военното разузнаване, разкри съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Тази изключително важна функция на държавата е добре да се осъществява от един орган, мотивира се той. "Малка България има две разузнавателни служби, които често са в нездрава конкуренция и се занимават с това да се разузнават взаимно.

Трябва да използваме за образец Германия. Тяхната разузнавателна служба БНД (Bundesnachrichtendienst) е единен разузнавателен орган, вътре са и цивилното, и военното разузнаване, подчинена е на канцлера и изпълнява задачи, формулирани от канцлерството", обясни Атанасов пред "24 часа" за готвения модел на разузнаването у нас.

Попитан може ли да посочи слабостите в работата на ДАНС и ДАР Атанасов припомни изслушване на шефовете на служби в парламента през май: "Председателят на ДАНС тогава зае атакуваща политическа позиция по отношение на определени политици. Което е недопустимо, защото службите са деполитизирани и трябва да бъдат безпристрастни. Тяхната работа е да събират информация и да съобщават факти, а не да заемат страна в политическите борби. Службите за сигурност трябва да са политически безпристрастни и не трябва да се допуска да бъдат използвани като инструмент за политическа дестабилизация". Той припомни, че така е било свалено правителството на Филип Димитров.

"И сега, преди да падне правителството на Кирил Петков, също се забелязаха признаци на участие на службите в дискредитирането на правителството и дестабилизирането на политическата обстановка.

По думите на Атанасов, годишният доклад на ДАНС, отхвърлен в петък в парламента, показва "много сериозни дефицити в чисто оперативната дейност на тази служба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase