Министерството на електронното управление обяви, че набира хакери, доброволци за изпълнение на тестове за проникване в сигурността на държавната администрация.

"Впечатлен съм от изпратените резюмета. Искат да се включат топ специалисти. Дали ще им се заплаща, това ще го решат счетоводители и юристи на по-късен етап. Дори и да има заплащане, то ще е символично. Изискванията са да е специалист по информационна сигурност, ще приемем и човек с по-малко опит", каза зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов в студиото на "България сутрин".

Хакерът ще атакува някой от сайтовете и ще посочи слабото звено, в което е успял да проникне. Идеята на проекта е да се придобие по-голяма увереност за сигурността на тези сайтове и да се избегнат истински хакерски атаки. Специалистите по информационна сигурност няма да получат достъп до сензитивна информация и ще се регистрират със свои данни. В края на теста всеки един от тях предоставя отчет за това какво е и какво не е намерил.

"Има много силни специалисти, които проявиха интерес. Ще продължим дотогава, когато имаме достатъчно кандидати. Няма краен срок. Целта е да получим по-голяма увереност.  Наскоро си извадих свидетелство за съдимост онлайн, отне ми 20 минути и струваше 3 лв. Ако на 100 хил. граждани можем да спестим на по 20 мин. на ден от административна тежест - това ще е голям успех. Целта е да покажем на гражданите какви са електронните услуги", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че трябва и електронен подпис, с който гражданинът може да се идентифицира и да спести ходенето и стоенето по опашки. Гостът коментира, че има два списъка с всички административни услуги, които могат да се извършват електронно. Списъците се намират на портала на Електронното управление и на сайта на Интегрираната информационна система на държавната администрация (ИИСДА).

"С електронен подпис може да ползвате онлайн банкиране, може да си платите данъците, търговският регистър е изцяло електронен. Една от задачите ни е да го направим много по-видно за гражданите. Една от услугите, които задължително искаме да направим електронна, е регистрацията на МПС. Идеята е да прекратим ползването на печата, за да спестим хартията и допринесем за спасяването на българската гора", заяви зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов в края на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase