Снимка: БГНЕС

Веки път, в който "Продължаваме промяната" е в изпълнителната власт, въпросът за обществени поръчки се превръща във взривоопасна тема. Пътното строителство се е превърнало с политически бизнес. Това заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков по NOVA.

Според него има  сериозни индикации за нередности за начина по който са харчени обществени средства за пътища. Пътното строителство се е възлагало при условия на минимална или отсъстваща конкуренция. А тя е гаранция, че парите на данъкоплатеца са харчат целесъобразно, заяви той. Въпреки атаките срещу него той заяви, че няма да спре, защото единствения начин да се справим с миналото е да върнем конкуренция. В противен случай има корупция, смята той.

По повод съмненията на бившия премиер Бойко Бориков, че сегашният регионален министър е бил в Москва и се е срещал с руския политик Александър Бабаков, Цеков заяви, че в руската столица винаги е бил на частни визити, като част от екипа на частна компания. "Никога не съм се срещал с руски политици. Не познавам този човек, заяви още министърът и добави, че няма нищо общо с "Турски поток".

Цеков продължи темата си за поръчките и я свърза с атаките срещу него, заради това, че в последните месеци се опитват да върнат конкуренцията. Обявили нови обществени поръчки за поддържане на пътищата на база на най-ниска цена.

Той коментира и резултати от проверката на АДФИ в пътната агенция, възложена по време на кабинета на Кирил Петков от вицепремиера тогава Асен Василев.

Заради това, че се опитахме в последните месеци да върнем конкуренцията. Обявихме нови поръчки на база на най-ниска цена. Проверките на  поръчките за 2019-2020 г. са за 700 млн. лв. за текущ ремонт, за който са изпълнени дейности за 3 млрд. По 90 от заданията - за 710 млн. лв., са извършвани основни ремонти, а не текущи, които не могат да бъдат възлагани по този договор. Тези обекти са незаконно строителство.

В конкурсите за пътно поддържане вижда той като причина организирана атака, фокусирана върху него и семейството му. Цели да се да спрат усилията за конкурентност в пътното строителство, казва още той.

Според Ненков (бивш зам.-министър, сега депутат от ГЕРБ) съм  наредил на фирмите да спрат да поддържат пътната мрежа. За година и половина  България няма договори за пътно поддържане. По времето на служебното правителство са сключени договори за зимно поддържане за 140 млн. лв., през останалото време АПИ е осъществявала и пътни ремонти, които не може да възлага. Наредихме да се изчака сключване на договори. Зимното поддържане е осигурено, има възможност то частично да се прави по предишните договори, по които имало останал финансов ресурс. Фирми, близки до ПП няма, партията никога не е имала обръчи от фирми, каквито е имало при управлението на ГЕРБ и ДПС.

 Партиите управляват бизнеса и това е най-жалко. Изпитвам респект и уважение към колегите строители. Забелязвам, че достойни хора действат в разрез на закона, за да оцелеят, това е политически модел.  Инициирахме поръчки по цена, по честен и конкурентен начин, тук няма човешки фактор, няма кой да рекетира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase