Ще остане ли 3 март национален празник, или ще бъде заменен от 24 май? Този въпрос развълнува обществото в последните дни на Народното събрание преди лятната му ваканция. В петък депутатите се връщат отново в  пленарната зала.

"Ние от едно известно време събираме съмишленици и възнамеряваме да направим едно широко обединение, което да принуди хората да вземат решение, включително и на референдум. Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци". Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му от известно време хора от академичната общност, интелектуалци, олимпийски шампиони и общественици са дали мнението си, че са готови да защитят подобен референдум.

Той нарече идеята на управляващите "некомпетентна". "Това е този акорд, който демонстрира антинационалния характер и тона на това правителство. Това е опит да се унищожи паметта на българите, да се подмени и забрави подвигът, който нашите сънародници са направили преди повече от 130 години", обясни Витанов, според когото "наглостта на едно управление има някакъв предел".

Той смята, че намеренията за съдебна реформа на управляващите са "потънали в чекмеджетата", а президентът Румен Радев е универсалният враг.

Останалите промени в Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава, той нарече конюнктурни. "Те са направени, за да лишат от правомощия един човек, заради някакви натрупани през годините лични отношения. Не смятам, че закон трябва да се прави, за да се отнемат правомощия на един човек. Когато отнемеш правомощия за избора на различни органи, тогава вероятно оправомощаваш други органи", обясни евродепутатът.

Петър Витанов е на мнение, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъдат изгубени. Те са били предвидени за бизнеса, за да се преодолее кризата от Ковид-19, а вече са минали близо 3 години, в които са усвоени едва 25%.

По отношение на кандидатурата на БСП за кмет на София Витанов заяви, че Ваня Григорова е "точният профил" за градоначалник.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът коментира влизането на страната ни в Шенген. Той защити идеята за локално обединение, в което страната ни да сътрудничи с Румъния и Гърция.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase