Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка. Той  участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В обединението Б3 (Балкани 3)  Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята беше лансирана за първи път преди десетилетие, се посочва в съобщението.

Ключовите теми на дискусията в Румъния са били присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

„САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион“, каза Витанов.  

„Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо“, коментира българският евродепутат, цитиран в прессъобщението.

Пред румънските си колеги Петър Витанов изтъкна, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген.

„Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм“, каза още Витанов и напомни, че българските евродепутати са положили сериозни усилия до момента.

В началото на тази седмица (22 август) премиерите на България и Румъния Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку обсъдиха в Атина съвместните действия на двете държави за приемане в Шенгенското пространство. Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase