Снимка БГНЕС

Протестът на гражданите в защита на Паметника на Съветската армия продължава, въпреки че хората бяха изведени от палатковия лагер пред монумента от полицията.

Малко след 15.00 часа полицията започна да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия в София. По-рано през деня около монумента бяха издигнати метални заграждения.
От обединение "Левицата" обявиха, че няма да преместят лагера си в защита на паметника.

От "Левицата" пуснаха и нова жалба до административния съд на София заради заповедта на областния управител на София Вяра Тодева за извеждането на хората от палатковия лагер днес следобед.

Още по темата

Един от изведените от палатковия лагер кава пред БНР, че вече няма достъп до лагера и че в палатките са останали лични вещи на протестиращите:

"Щели да правят проверки сапьорски, за бомби. Ние ако сме искали да взривяваме каквото и да било, сякаш щяхме да чакаме да го заградят. Ние стоим на паметника не за да го взривяваме, а за да го пазим. Те искат да взривят паметника. Хората крещят: "Не съм нарушител, пусни ме". По този начин палатковият лагер остава "зазидан" вътре. Ако това се правеше за безопасността на хората, нямаше да ги извеждат по този начин, с полиция. Това се прави заради опита на областната управа, която си е навила на пръста, че ще събори паметника, да изгони хората, да си изгради скелето и да започне с демонтажа на паметника, абсолютно против волята на хората".

Около Паметника има засилено полицейско присъствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase