Снимка: БГНЕС

Една от партиите в управляващото мнозинство – Зелено движение, част от обединението ДБ, е била "превзета" от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията.

Още по темата
Това сочи доклад, създаден от специална анкетна комисия, изтекъл в медиите. В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

"Мащабът е изненада. Ние установихме тези лоши практики още на самото събрание през декември, което трябваше да е отчетно-изборно. Касирахме изборите тогава и създадохме тази анкетна комисия, проработи някаква имунна система."

Това заяви пред БНР Борислав Сандов, един от учредителите на Зелено движение, бивш съпредседател на партията, бивш министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики.

Бившият вицепремиер смята, че за част от замесените лица това е и форма на отмъщение към него и други лица в изпълнителната власт, заради това, че не са позволили да се назначават "калинки". Като едно от тези лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ.

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

Той допълни, че част от пълномощните са "абсолютно фалшиви" и "упълномощителят не е наясно, че от негово име е издадено пълномощно на човек, който той дори не познава – от Сандански в Разград или нещо подобно". Една от местните организации например – в Симеоновград, се състояла "от един човек, двамата му сина и двама негови работници", което Сандов нарече "абсолютно нелепо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase