Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase