Снимка: БГНЕС

"Няма значение кой шофира - недопустимо е да седнеш да караш пил. Особено когато си някаква публична фигура - това е просто скандално". Това коментира пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

По думите й за отказ от доброволно даване на кръвна проба има ефективна присъда. Това са производства, които минават доста бързо, посочи тя и обясни:

"Ако откажете, не само че ви взимат колата, не само че ще платите глобата, но ви грозят от 1 до 3 години - ако не откажете и все пак сте пили, но ако откажете - от 1 до 5 години затвор. Това са новите изменения в закона".

8 лаборатории ще се направят и доста по-бързо ще се случват кръвните тестове, каза Русинова.

"Товарите на конфискуваните автомобили - всъщност се оказа, че законът не предвижда изобщо те да бъдат задържани. Въпрос е на по-внимателен прочит. И там се оказа, че по-скоро няма драма", добави тя.

Според нея законовите промени не увеличават предпоставките за корупция. Тези промени биха имали чисто превантивен характер, смята тя.

"Корупцията в МВР я има и няма да бъде изкоренена. Това, че има някакви промени, чрез които евентуално могат да ви отнемат автомобила, не е повод за притеснение. Съмнявам се всеки трети човек да има възможността да дава пари под масата и да корумпира полицаите. Вероятно ще има случаи на корупция, но те ще бъдат по-малко".

За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат "най-милото, най-свидното" - автомобила, коментира Русинова.

"В обществото няма желание за промяна. Няма желание за промяна и у тези, които ни управляват. Под много голям натиск - успяха да променят, но колко години трябваше. Лично аз очаквам съвсем скоро тази мярка да бъде отменена, отново под натиска на болшинството. Просто на хората не им изнася да има такива мерки".

Относно гонките Диана Русинова коментира:

"Държавата изкуствено създава проблеми и прави така, че едно нещо, което е спорт и може да се практикува както от професионалисти, така и от любители, нито има къде да се практикува, нито има федерация, която да застава и да привлича младите хора към себе си".

Според нея новосъздадената Автомобилна федерация на България нито провежда безопасни състезания, нито се грижи за това по-голямата част от състезателите да искат да се състезават за нея:

"Изгониха голяма част от младите таланти на България и те се състезават в момента под сръбски или македонски флаг".

По думите й има категоричен отказ от държавата да се създаде съоръжение, където тези хора да могат да се състезават и да си тестват автомобилите.

Когато има силна държава и работеща федерация, те ще се опитат да приобщят тези хора и да ги накарат да спазват правилата, изказа мнение експертът. По думите й тогава трябва да има и по-строги санкции за нарушителите.

Тя подчерта още, че трябва да се прави разлика между хулиганите на пътя и тези, които искат да си тестват хубавите коли и да се състезават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase