Снимка: БГНЕС

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея се състои в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

Държавният глава произнесе тържествено слово по случай годишнината.

Още по темата

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иноризираш родолюбието", каза президентът, цитиран от БНТ.

Той заяви, че няма да допуснат онези, които винаги липсват на върха да "ни натрапят епопия на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как да изхвърлят Вазов от учебниците.

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение", каза той и беше бурно аплодиран от събралото се множество, което започна да скандира "3-и март".

След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците".

"Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността", заяви президентът и продължи:

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase