Снимка: БГНЕС

В самия край на политическия сезон от "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха проект за конституционни промени. Сред предложенията веднага във водеща тема се превърна идеята националния празник на България да се отбелязва на 24 май.

Според вносителите това е най-българският празник, но предложението срещна сериозен отпор от обществото, опозицията и дори от президента Румен Радев.

Още по темата
"Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята“, заяви държавният глава. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира още президентът.

Макар и в момента депутатите да са в лятна ваканция и въпросът да остана на заден план, вероятно страстите отново ще се разгорят през септември. По този повод редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Кой трябва да бъде националният празник на България? В традиционната ни анкета гласуваха точно 5413 наши читатели.

Резултатите сочат, че мнозинството от българите искат 3 март да остане национален празник на България. На това мнение са 54% от анкетираните. Едва 15% са тези, които смятат, че 24 май трябва да е новият национален празник.

8% от отговорилите на анкетата смятат 22 септември – Денят на Независимостта, за най-важната дата в нашата история, а други 7% - 6 септември – Денят на Съединението.

Цели 16% от анкетираните пък смятат предложението за пълна глупост, с която се цели единствено отклоняване на вниманието на хората и създаване на излишно разделение в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase