Снимка БГНЕС, архив
fallback

Премиерът Николай Денков поиска главата на главния секретар на МВР.

Това стана по врме на брифинг във връзка с убийството на Алексей Петров по време на брифинг в Министерски съвет. Денков свика съвещание със спецслужбите и прокуратурата днес.

"Има и вътрешен проблем в МВР. Има няколко групи факти , които показват че има проблеми с организацията и те са свързани с длъжността на главния секретар. Министърът не работи с него, защото няма доверие. Помолих министър Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар и да бъде внесен в сряда, за да го гласуваме. В доклада ще бъдат вписани конкретни факти, които посочват защо искаме това да стане толкова бързо.

Координационният механизъм, за който говоря, можеше да бъде направен преди една-две години, а сега бе направен без негово участие", каза Денков.

Това, което е важно за мен, е МВР да си подредят къщата, защото няма как да вършат работата си, ако министърът и главния секретар не могат да работят заедно, каза той.

По отношение на Алексей Петров Денков коментир, че той няма никакво участие в създаването на това правителство и това е измислица, която някой опитва да използва като политически актив. "Хората, които го казват, са тези, които от първата минута опитват да съборят това правитлество. Може да се търси и намеса на външни фактори, но аз не искам да говоря, защото нямам доказателство. Това е измислена история".

Той посочи, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления. По думите му това се прави с цел превенция. “Да не действаме реактивно, както е в този случай”, коментира той.

“Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран”, добави Денков.

"Изключително важно е институциите да ускорят и да обогатят обмена на информация помежду си. Имам предвид основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията. Това, което миналия петък МВР е направило заедно с прокуратурата, е да сключат споразумение за един координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, който е свързан обаче по тематика само с двете теми, за които говорихме доскоро - наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти".

Денков посочи, че се е договорил с вътрешния министър Калин Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата и да бъдат разширен обхватът на това споразумение, така че в него да влязат освен наркотрафикът и борбата с миграцията, така и престъпленията срещу личността и борбата с корупцията, като в това споразумение като партньори трябва да се включат и Антикорупционната комисия, и ДАНС.

"Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с действия или бездействия, които биха могли да възпрепятстват разкриването на престъпления - т. нар. "чадъри". Най-добрият начин за работа срещу такива възможни практики е, когато има сигнал, различни институции да се включат в разследването, така че да се види дали има проблем. Това става част от задачата на този координационен механизъм", каза още той.

"Второ: Активизиране в пълен обем на дейностите и работата на службите на институциите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвяни тежки престъпления. Това означава по- активна работа с агентурата, с контингента, с тези, които биха могли да подадат информация, така че по възможност да има превантивна дейност, за да не се стигне до самото престъпление. Да не действаме реактивно, както е в този случай.

Трето: Проактивна работа с лицата, които влияят върху средата на сигурност, които биха могли да участват в подготовка на престъпления, за да е ясно, че те са следени, те са наблюдавани и всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран колкото може по-бързо. Отново идеята е да бъдат превантивно предприети мерки, а не след като вече е извършено престъплението.

Четвърто: Да се разшири една практика, която се оказала изключително ефективна по отношение на два типа престъпления досега - едното са телефонните измами, а второто е отнемането на моторни превозни средства. А именно, там, където има лица с две и повече "висящи" досъдебни производства, много често в различни региони и в различни периоди от време. В такива случаи Министерството на вътрешните работи заедно с прокуратурата да направят преглед, защото се оказва, че при този преглед, събирайки информацията от различните досъдебни производства, доста по-бързо, доста по-ефективно, може да се пристъпи към оформяна на обвинителен акт, който да влезе в прокуратурата"., каза той.
 

"Направихме преглед на това, което се прави до момента, и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, така че държавата да се справи с тежките престъпления, които наблюдаваме. Установихме като факти, че няма установена връзка между убийствата, които се коментират в медиите.

По отношение на убийството Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, и др. Изследват се различни възможни мотиви за това престъпление, включително отмъщение.

Денков коментира, че охраната на Петров не е била съставена от професионалисти, и тепърва ще се изяснява защо. Той уточни, че изглежда, че Петров се е чувствал в безопасност.

Oще по темата

Не можем да говорим за гангстерска война, каза министър Калин Стоянов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 8 месеца

Оставка на правителството!!!!

112

Хахаха

преди 8 месеца

Тази подмяна си я готвят отдавна, просто им трябваше повод и той дойде. Не е вярно, че нямат кандидат за поста. Имат! Казва се Ж.К. Забележете как някак тихо, през задния вход, уж за да замества болния зам. главен Ст. Ст, въпросния Ж.К се появи. Говори се за близки връзки с голям политик с нисък ръст. Същевременно е и близък до партията на Б.Б. Проследете му кариерата, особено през 2009-2013 г.. Определено е фигура, ня която всички ще имат доверие и К.С. ще го слуша!

111

Анонимен

преди 8 месеца

Розовият фюрер ли го кръстиха хората този нищоправец

fallback