Снимка БГНЕС, архив

Премиерът Николай Денков поиска главата на главния секретар на МВР.

Това стана по врме на брифинг във връзка с убийството на Алексей Петров по време на брифинг в Министерски съвет. Денков свика съвещание със спецслужбите и прокуратурата днес.

"Има и вътрешен проблем в МВР. Има няколко групи факти , които показват че има проблеми с организацията и те са свързани с длъжността на главния секретар. Министърът не работи с него, защото няма доверие. Помолих министър Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар и да бъде внесен в сряда, за да го гласуваме. В доклада ще бъдат вписани конкретни факти, които посочват защо искаме това да стане толкова бързо.

Координационният механизъм, за който говоря, можеше да бъде направен преди една-две години, а сега бе направен без негово участие", каза Денков.

Това, което е важно за мен, е МВР да си подредят къщата, защото няма как да вършат работата си, ако министърът и главния секретар не могат да работят заедно, каза той.

По отношение на Алексей Петров Денков коментир, че той няма никакво участие в създаването на това правителство и това е измислица, която някой опитва да използва като политически актив. "Хората, които го казват, са тези, които от първата минута опитват да съборят това правитлество. Може да се търси и намеса на външни фактори, но аз не искам да говоря, защото нямам доказателство. Това е измислена история".

Той посочи, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления. По думите му това се прави с цел превенция. “Да не действаме реактивно, както е в този случай”, коментира той.

“Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран”, добави Денков.

"Изключително важно е институциите да ускорят и да обогатят обмена на информация помежду си. Имам предвид основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията. Това, което миналия петък МВР е направило заедно с прокуратурата, е да сключат споразумение за един координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, който е свързан обаче по тематика само с двете теми, за които говорихме доскоро - наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти".

Денков посочи, че се е договорил с вътрешния министър Калин Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата и да бъдат разширен обхватът на това споразумение, така че в него да влязат освен наркотрафикът и борбата с миграцията, така и престъпленията срещу личността и борбата с корупцията, като в това споразумение като партньори трябва да се включат и Антикорупционната комисия, и ДАНС.

"Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с действия или бездействия, които биха могли да възпрепятстват разкриването на престъпления - т. нар. "чадъри". Най-добрият начин за работа срещу такива възможни практики е, когато има сигнал, различни институции да се включат в разследването, така че да се види дали има проблем. Това става част от задачата на този координационен механизъм", каза още той.

"Второ: Активизиране в пълен обем на дейностите и работата на службите на институциите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвяни тежки престъпления. Това означава по- активна работа с агентурата, с контингента, с тези, които биха могли да подадат информация, така че по възможност да има превантивна дейност, за да не се стигне до самото престъпление. Да не действаме реактивно, както е в този случай.

Трето: Проактивна работа с лицата, които влияят върху средата на сигурност, които биха могли да участват в подготовка на престъпления, за да е ясно, че те са следени, те са наблюдавани и всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран колкото може по-бързо. Отново идеята е да бъдат превантивно предприети мерки, а не след като вече е извършено престъплението.

Четвърто: Да се разшири една практика, която се оказала изключително ефективна по отношение на два типа престъпления досега - едното са телефонните измами, а второто е отнемането на моторни превозни средства. А именно, там, където има лица с две и повече "висящи" досъдебни производства, много често в различни региони и в различни периоди от време. В такива случаи Министерството на вътрешните работи заедно с прокуратурата да направят преглед, защото се оказва, че при този преглед, събирайки информацията от различните досъдебни производства, доста по-бързо, доста по-ефективно, може да се пристъпи към оформяна на обвинителен акт, който да влезе в прокуратурата"., каза той.
 

"Направихме преглед на това, което се прави до момента, и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, така че държавата да се справи с тежките престъпления, които наблюдаваме. Установихме като факти, че няма установена връзка между убийствата, които се коментират в медиите.

По отношение на убийството Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, и др. Изследват се различни възможни мотиви за това престъпление, включително отмъщение.

Денков коментира, че охраната на Петров не е била съставена от професионалисти, и тепърва ще се изяснява защо. Той уточни, че изглежда, че Петров се е чувствал в безопасност.

Още по темата

Не можем да говорим за гангстерска война, каза министър Калин Стоянов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase