Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много се надявам да напредне разследването бързо, за да има факти, които могат да бъдат коментирани. Бих призовал да не се правят прекалено волни спекулации за това какво може да означава този акт. Не вярвам въобще в теорията, че Алексей Петров може да има нещо общо със съставянето на властта". Това коментира пред bTV Юлиан Попов, министър на околната среда и водите след убийството на бившия съветник в ДАНС.

Според него охраната на НСО, която в последните назначават на политици, е свързана с възможни рискове с българската позиция по отношение на Украйна.

„В Министерството на околната среда и водите има сериозни казуси, но не бих казал, че съм се сблъскал с нещо, защото много добре познавам проблемите в този сектор“, заяви Юлиан Попов.

„По отношение на Украйна и морето казусът въобще не е екологичен. Много странно в България започна да се надига паника, че взривяването на язовир „Нова Каховка“ може да замърси морето и българското и румънското крайбрежие. Наблюдението показва, че няма никакво замърсяване. Това е доста логичен извод, тъй като „Нова Каховка“ е много голям язовир – 27 пъти колкото язовир Искър. Въпреки че питейната вода, слизайки надолу, повлече къщи и боклуци, но това въобще не стигна до България, то се издухва от Дунав навътре, а след два месеца се е разпръснало напълно и абсорбирало навътре. Самият риск беше много нисък. Ние наблюдаваме не само състоянието на морето, но и риска в следващите 5-7 дни“, посочи министърът.

Той призова хора да се отнасят по-отговорно към българското Черноморие, природа и дюните.

„Държавата може да направи малко за въглищните централи, пазарът в много по-голяма степен днес определя тяхната съдба. България е страната с най-голям спад на въглеродните емисии в първото тримесечие на 2023 г. в ЕС. Това е, защото миналата година и по-миналата година цените на електроенерегията бяха много високи и всички централи работеха“, заяви Юлиан Попов.

Той посочи, че качеството на въздуха в България се подобрява, макар и не с необходимите темпове. Министърът призова за подмяна на отиплителните уреди и използваните автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase