Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще бъде описано в управленския механизъм между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ как ще се осъществи ротацията на премиерите. Това обясни министър-председателят акад. Николай Денков в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Имаме готова законодателна, подробна и със срокове управленска програма. Остава да се дефинира механизъм как се вземат решения. Вече има подготвен такъв документ, той е представен на лидерите и очакваме решение. Там ще става дума и за това как ще се осъществява ротацията", посочи Денков.

"Аз не съм песимист, умерен оптимист съм, че това ще стане", коментира премиерът. Допълни, че смяната на премиери крие рискове, но даде пример с Румъния, където това вече се случи.

Относно работата си с Мария Габриел той коментира, че с нея няма проблем. Много по-сложно е политическото противоборство в партиите, които подкрепят правителството, което не е изчезнало, обясни той.

"За мен е важно под какво се подписват - дали то ни води в правилната посока, дали ще е полезно за бизнеса", коментира той работата на управленските партньори с ДПС.

Правителството е имало няколко разговора с "Лукойл", след като Народното събрание реши да му отнеме концесията над пристанището "Росенец". Той не пожела да навлиза в подробност преди да са излезли с общо решение за това как ще продължи работата на рафинерията, но изрази надежда, че тя ще продължи да работи както и досега.

"Моят призив към Народното събрание е преди да вземат такива решения да ги обсъдят предварително с Министерския съвет. В този случай това не беше направено", каза той.

Този договор, по начина, по който е направен, създава дългосрочни рискове за държавата, защото е дълъг и асиметричен. Не па последно място не отчита възможностите за развитие на енергийния пазар, каза той за договора с турския "Боташ". З

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase