Снимка: БГНЕС

С 12 гласа "за" парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложените промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщава БГНЕС.

Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта. 

Още по темата
В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“. По-рано днес, по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът "интимна връзка" се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите.

Народни представители обсъждаха разширяването на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на "фактическо съпружеско съжителство" и тя да се замени с термина "интимна връзка".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че терминът „интимна връзка“ е по-широко понятие. "Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие", посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава.

"След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда", отбеляза той.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях терминът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. "Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен", уточни тя във връзка с предложението терминът„“интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase