Снимка: "Медиана"

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“, съобщиха от социологическата агенция. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента.  Заедно с изтеклите записи за възможно участие на външни сили във формирането на „сглобката“, това поставя въпроса за демократичната основа на властта, както и на въпроса за суверенитета на страната. Така, мнозинството (56%) от избирателите са убедени, че кой и как управлява страната не зависи (или почти не зависи) от избора на хората, а 45% смятат, че България не е суверенна държава, която сама определя външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които смятат, че тя е напълно суверенна държава).

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.  

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ За кои от тези политици бихте казали, че са наистина добри политици“ Румен Радев са посочили 53-ма респонденти, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов -29, лидерът на БСП Корнелия Нинова – 23 -ма, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов са посочили 18 респонденти, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа подкрепа са получили също премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase