Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички фирми с персонал над 100 души да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. Това задължение въведоха депутатите с приемането на второ четене на текстове от държавния бюджет. Изключение те направиха само за сезонно заетите работници в земеделието.

Първоначалното предложение на финансовото министерство беше за фирмите с наети 50 души, но при приемането на текстовете депутатите решиха, че броят на заетите ще е над 100.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че целта е да излезе икономиката на светло.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против предложението с мотива, че в малките градове и села няма банкомати, а освен това се плащат и такси за банковите услуги. Левият Драгомир Стойнев посочи, че тегленето на касата в банките е поскъпнало, както и междубанковите операции.

"Откриването на сметка е скочило от 2,50 на 3,15 лева и за издаването на банкова карта също се плаща", каза той.

По думите му печалбите на банките стават огромни и неконтролируеми.

"И докато министърът на финансите не намери решение на този въпрос, този текст да не влиза", призова Стойнев.

Той цитира данни, според които за първите четири месеца на годината печалбите на банките са над 1 милиард лева и то основно от такси и комисионни.

Христо Проданов от БСП коментира, че повечето банки не са български и изнасят печалбата си в чужбина.

Настамир Ананиев от ПП-ДБ коментира, че всички операции могат да се правят онлайн, като така таксите са по-евтини.

"Онлайн банкирането е по-евтино, но много се надявам Вашата баба да може да прави онлайн преводи, да може да си плаща сметката през интернет, но това не е актуалното състояние на държавата", отговори му Драгомир Стойнев.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обясни, че на много места няма банкомати.

Той цитира данни на БНБ, според които броят на банкоматите е паднал с 273 в сравнение с предишната година. Причината за това била, че поддържането на устройствата струвало скъпо на банките.

"Тенденцията, която прогнозира БНБ е банкоматите да намаляват, защото им струват пари, а в същото време печелят от такси и комисионни“, скочи Ганев.

Асен Василев обясни, че при превода няма да бъде удържана такса за тези плащания.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase