"Срам ги е един от друг да назоват тази сглобка с истинското ѝ име. Наричат я сглобка, а не коалиция. Все наименования, които предизвикват усмивка, но в крайна сметка управляват. Не управляват само двете коалиции. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ управляват съвместно с ДПС. Има достатъчно доказателства за това, включително и за избора на регулаторни органи", заяви евродепутатът Петър Витанов в "Денят ON AIR".

Според него това е "коалиция". "Имаме форма на коалиционно управление, което гарантира парламентарно мнозинство и безпроблемно функциониране на изпълнителната власт. Даже не предизвиква усмивка, а тъга, огорчение, унижение, ярост", каза още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи "Продължаваме промяната - Демократична България" нямат стъпка назад.

Още по темата
"Истината е, че от ДПС се радват на комфорта да бъдат съуправляващи. ПП-ДБ вече изконсумираха негатива от коалиционната формула, те оттук нататък стъпка назад нямат. Те не могат да предприемат нищо, каквото и да решат самостоятелно. Те разчитат на благоволението на ДПС и на Борисов колко ще продължи този експеримент. Ключът към това управление се държи от ГЕРБ и ДПС, при едни следващи избори това няма да донесе щета на тези партии. Големият губещ при разваляне на тази не-коалиция са ПП-ДБ", смята евродепутатът.

Според Петър Витанов властта се разпределя хармонично, като много от заместник-министрите са били такива в първия и втория кабинет на Бойко Борисов. "В регулаторите вече се включва ДПС. Оперативното ръководство е разпределено между ГЕРБ и ПП-ДБ", коментира той.

"За съдебна реформа спря да се говори, след като тези, които издигнаха Гешев, го изхвърлиха, посочиха и следващия главен прокурор. Правят се всякакви опити, да се възпрепятства механизмът за разследване на главния прокурор. Вече за съдебна реформа почти не се говори", допълни Витанов.

Той определи предложенията за конституционни промени като "димка, която да отклони общественото внимание от неудобството от съвместното управление".

"Тези промени са нескопосани и скалъпени набързо. Няма да доведат до позитивна промяна. Най-малкото до повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Ще карат сега хората да избират между писмеността, словото и свободата", подчерта Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase