Снимка Bulgaria ON AIR

"Имаше период, в който Борисов им каза: Или влизаме в играта заедно, или разваляме играта. Оттогава те управляват доста добре заедно", коментира политологът Светлин Тачев в "България сутрин" по повод управлението на ПП-ДБ с ГЕРБ.

"Има по-малко напрежение между тях, отколкото в правителството на Петков в четворната коалиция. ПП-ДБ са наясно, че не могат да управляват сами. За Борисов дългото изтощение е по-добрият вариант от бързите избори, тъй като това стопява електорално ПП-ДБ", допълни той.

"В момента те са губещите от цялата работа: нямаше да управляват с ГЕРБ - направиха го; казаха, че няма да има коалиция, ще има некоалиция. Ясно беше, че трябва да има правителство, залогът беше съдебната реформа. За Борисов беше важно да бъде легитимиран, той получи своето. Вероятно ПП-ДБ ще получат съдебната реформа. Около всичко това ДПС и Пеевски успяха да се легитимират Действат заедно, коренно се е трансформирало всичко, за което се говореше в последните 10 години. Цялото противопоставяне "статукво - промяна" е приключило", каза още той и добави, че това рефлектира върху битката за местния вот.

PR експертът и писател Нидал Алгафари е на мнение, че в момента имаме управляваща сглобка от три политически формации.

"Беше ясно, че без ДПС няма да стане, и те са си вътре в играта. За управленската програма са се разбрали още в момента, в който се разбраха, че ще има премиер и ще го подкрепят. Борисов е дошъл от улицата, там думата струва много повече от всякакви подписи, той я спазва и до ден днешен. Вървят ли в правилна посока - вървят. Добре ли се справят - добре. С нищо не помага подписът", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Според Алгафари трите формации са се разбрали за промените в Конституцията и ще успеят да осигурят необходимия брой гласове.

Тачев отбеляза, че се е очаквала по-голяма тържественост около тези конституционни реформи. Промените в съдебната система останаха на заден план и на преден план излязоха конюнктурни предложения като смяната на националния празник и това с мандатите на общинските кметове, изтъкна той.

Още по темата

"Премахване на служебните правителства - това е насочено към президента. В период на криза трябва да се търсят механизми как да се развива демокрацията, а не да разрушаваш. Да смениш 3 март с 24 май създава разделение в обществото, безсмислено е да има референдум. Откога е опасно да харесваш националния си празник и да искаш да го празнуваш? Налага се теза, че ти вече си русофил. 3 март трябва да е национален празник, свързан е с идеала ни за държавност. 24 май също е прекрасен празник и не трябва да бъдат противопоставяни. Абсурдно е", настоя Тачев.

Алгафари посочи, че има голям натиск в световен мащаб "да се откажем от всякакви илюзии, че някои са ни освобождавали". По думите му това трябва да се премахне, както трябва да бъде премахнат Паметникът на Съветската армия в София.

"Трябва да се променят всичките ни чествания и да бъдат изцяло български, а не да бъдат зависими от някаква политика на Русия. При мандатите на кметовете трябва да се спре да се назначават хора на високи постове, които са над една определена възраст. Не може на 80 години да искаш да си управляващ", смята PR експертът.

"При този наш народ, който е ниско образован и лошо възпитан в по-голямата му част, да очакваш да има резултат от референдум, това са глупости. Нашият народ не е готов за референдуми, трябва да има елит от хора, които да ни водят в някаква посока", убеден е Агафари.

Той добави, че 3 март по принцип ни разделя и "винаги ни се натяква с байраците на Русия", докато около 24 май всички сме обединени.

"Президентът да разбере, че тези жертви, които ги е дала Русия, сме си ги платили с вагони със злато. Още малко и президентът си отива. В парламентарна република е логично да се изпълнява ролята на НС. Работата на президента е да реже лентички", добави Алгафари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase