Предрешена ли е битката за управител на БНБ?

"След като г-н Петков обяви, че ще подкрепи г-н Радев, така изглежда. Битката ще се води на парламентарно ниво и е в ръцете на народните представители. Не очаквам нещо различно, когато има мнозинство за управителя на БНБ. Вече се изясняват нещата, но до последния момент нищо не е ясно. Динамиката на процесите е голяма в момента", коментира кандидатът на БСП на поста Николай Каварджиклиев в "Денят ON AIR".

"Плюсовете са много от икономическо и политическо естество. Постът е изключително важен, както са важни и постовете на подуправителите. Оперативната дейност ще бъде извършена от подуправителите на банката. Политиката, която БНБ ще води и комуникацията, която ще има с МС, е от изключително голяма важност за развитието на икономиката на страната следващите години. Това, което е в ръцете на управителя, е важно да се ускорят темповете на приемането на България в Еврозоната, това трябва да е цел номер 1 на всеки един управител, който поеме позицията", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Каварджиклиев сподели, че би подобрил комуникацията на банката с държавните структури, населението, медиите. "Не е достатъчна комуникацията, тя има и образователни функции. При целия този процес, който предстои при приемането на еврото, комуникацията е от изключително значение. То няма комуникация към момента, няма процес, няма кампания. Би било полезно такава кампания да е в синхрон с МС и Министерството на финансите", смята кандидатът на БСП.

По негови думи предстоят много задачи, които трябва да бъдат изпълнени, а с приемането на еврото далеч няма да приключи кампанията. "Предстоят доста задачи в Националната ни банка - трябва да започне да играе ролята на изпълнител на политиките на ЕЦБ, трябва да  има по-оперативни функции, не съм сигурен дали има институционален капацитет в момента. Чисто кадрово не сме готови за това нещо", коментира Каварджиклиев.

"За разлика от другите, които кандидатстват за тази позиция, аз съм човек от банковите среди, работил съм на "фронта". Аз човек, който е стигнал да взема оперативни решения, знам как да подредя нещата, мога да вземам решения и това е доказано, разликата между мен и много от хората, които влизат на тези позиции, че аз съм управлявал сериозни финансови портфейли, създавал съм екипи и съм работил в тази насока", коментира Каварджиклиев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase