Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обиколи 4 европейски държави за 60 часа, но обиколката му започна от България.Това е един много силен знак за това, че на България се гледа като доверен и предвидим партньор. Междувременно е и знак за това, че новото правителство може да носи отговорност. В момент, в който Украйна се бори за своята независимост е териториалната си цялост, а отговорното поведение е не само да изразяваш подкрепата си, а и да посрещаш предизвикателствата от това. Това е и посланието на Зеленски към България.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред bTV.

На въпрос защо в останалите 3 държави Зеленски е посрещнат от президентите им, а у нас - от премиера, Габриел коментира, че по време на посещението на Зеленски бяха подписани два документа, а в областите, в които е било коментирано сътрудничество, отговорно е било правителството. Междувременно, да кажем ясно, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас, и това трябва да се случва по-често в България, и тогава ще си говорим повече за интереса на България, и ще обърнем представите на света за това, че България може да бъде достоен партньор.

Уважавам президентската институция, както и вицепрезидента Йотова, и ми се иска когато в публичното пространство се казват думи, те дори и да не дават идея, че може да става въпрос за дезинформация. Българското правителство говори в един глас, и следват решението на НС - Украйна може да иска всичко, но ще дадем това, което имаме само ако не бъде застрашена сигурността на страната и боеспособността на българската армия. Така че предстои да бъде направен анализ за исканията на украинската страна така че то да не застрашава страната ни.

България е последователна в подкрепата си за Украйна, добави Габриел

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase