Снимка: БГНЕС

Непосредственият повод за посещението на президента на Украйна у нас бяха два документа - единият за подкрепа за членство в НАТО след края на войната, и вторият - меморандум за сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката. И двата документа съответстват на интересите на България.

Поканихме го сега, защото Украйна има подкрепата на над 20 държави по отношение на членството си в НАТО, и се опитва да събере колкото може повече подкрепа преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс след 2 дни.

Това каза премиерът акад. Николай Денков пред NOVA.

Периодът на визитата на Зеленски беше преди посещението му във Вилнюс преди срещата на НАТО.

Със сигурност визитата му регламентира България пред част от света. Не бих искал да коментирам срещата му с президента Радев, добави премиерът.

Подкрепата на България за Украйна съответства на интересите на България - за нас е важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото се може по-далече от нашите граници.

Няма как да направя капан, в момента, в който се разбра, че ще идва Зеленски, се обадих на Радев, казах му, че предстои такава визита, помолих го да прецени дали ще има среща между двамата или не. Тогава каза "ще помисля", така приключи разговора. След това на ниво сътрудници стана ясно, че ще има такава среща. Нито има капан, нито интерпретации, нито нищо, просто информирах президента, защото той трябваше да знае, каза още Денков.

България като политическо решение на ниво НС и МС подкрепя Украйна както във войната с Русия, така и за членството й в НАТО. Опитваме се да разширим тези въпроси, които са важни също и също са от полза за България.

По Конституция, закони, тези институции, които формират и реализират политиките в България, това са Народното събрание и Министерски съвет. Единствено когато няма редовно правителство, тогава чрез статута на служебния кабинет президентът има определени функции.

Политиката, която доведе до среща със Зеленски, и тази, която ще представя във Вилнюс на срещата на НАТО, е политика, която следва решенията на НС и МС. Дали е разделен българският народ, е друг въпрос, трябва да се опитаме да обединим хората около интересите на България.

Вицепрезидентът вкара интрига, за да разединява хората, категоричен е Денков.

Подходът ни в помощта за Украйна е следният: има решение на НС и МС да се окаже помощ. След това МО преглежда наличното и какво ни трябва, за да защитим държавата, и ако има нещо излишно, се обсъжда дали това може да бъде дадено на Украйна. Имаме муниции, чиито срок на годност изтича след 2-3 години. Ако не ги предоставим сега, трябва да платим, за да бъдат унищожени. Оставаме с такива, които са ни достатъчни, за да покрием бойните способности. Помагаме на Украйна, защото за нас е много по-добре тази война да стои далеч от нас, добави премиерът.

Със сигурност сделката с реакторите на АЕЦ "Белене" е смислена и е от полза за България, защото Украйна има необходимото оборудване, за да ги ползва, коментира още Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase