Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети България и се срещна с президента Румен Радев, премиера акад. Николай Денков и други представители на властта.

"Първото основно послание е, че Украйна ще очаква от нас подкрепа по пътя ѝ към членството в НАТО. За да стане една страна членка на Алианса, трябва да има единодушие сред всички останали съюзници. Второто послание беше, че Украйна има опции, чрез които може да предостави възможности на България да се еманципира енергийно от Руската федерация. Цел, към която правителството се стреми и която може да бъде постигната чрез продажбата на АЕЦ "Белене", за което стана на въпрос вчера и което най-вероятно ще се осъществи. Украйна е готова да съдейства в тази насока. Последният акцент е, че Украйна очаква от нас да продължим да я подкрепяме не само на думи, но и на дела", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По негови думи тези срещи са били ключови, тъй като се отваря един нов етап в отношенията между двете страни.

Пред Bulgaria ON AIR военният експерт Илия Налбантов изрази мнение, че това посещение е подготвило бъдещото включване на България във възстановяването на Украйна. "Всички останали теми, които са дискутирани, са свързани с вече взетото решение от българското правителство да предоставим военна помощ на Украйна", допълни той.

Относно срещата между украинския президент и българския държавен глава, доц. Иванов заяви, че отново се е видяло, че в страната ни има разделение между политиците.

"Този сблъсък на позиции свидетелства, че политиците в България са дълбоки разделени на две фракции. Първата, която понастоящем се доминира от правителството, искаща България да продължи своя път към пълноценното ни интегриране в Еврозоната, Шенгенското пространство. Другата фракция, представена от българския президент, иска военно и политически България да е обвързана със Запада, но енергийно и културно да е обвързана с Русия. Поуката от размяната на реплики между Зеленски и Радев е, че нашето общество и политици са разделени. Украинският лидер беше катализатор на това разделение", смята доц. Иванов.

Той е категоричен, че това разделение няма да ни доведе до нищо добро. "Пред политиците стоят много предизвикателства, но смятам, че най-тежкото предизвикателство е да излъчат обединителна фигура, която по някакъв начин да обедини хората около някакъв дневен ред. Българският национален интерес тази война е да бъде сдържана на територията на Украйна, защото ако излезе извън, това означава да дойде на нашата територия", категоричен е доц. Иванов.

Според него мирът би бил постижим само и единствено ако Вашингтон и Москва седнат на една маса и се договорят какво трябва да се случи в Украйна. "На този етап е, че от Москва няма такава воля. Подозирам, че можем да станем свидетели на инцидент в АЕЦ "Запорожие", което може да ни засегне нас пряко, защото в момента там напрежението се покачва", алармира той.

По думите на Илия Налбантов "хладното отношение" на българския държавен глава е било очаквано. "Впечатли ме реакцията на Зеленски, явно украинската дипломация е пораснала с няколко века", посочи той.

Журналистът доц. Даниел Бенатов също коментира, че позицията на Радев е била очаквана за Украйна.

"Българските и украинските участници говориха с много искане. Позицията на българския президент няма да бъде посрещната с позитивна оценка в Украйна, но за щастие в България президентът няма толкова пълномощие като правителството. Последните решения винаги са за парламента. Разбираме позицията на г-н Радев, това не беше за нас такава изненада", каза той.

По негови думи реакциите в украинските медии са много добри. "Визитата е много важна за Украйна. България е важен стратегически партньор и не само като източник на военна подкрепа, а и като партньор в културна и човешка сфера", подчерта доц. Бенатов.

По думите му Украйна следи с интерес как ще протече срещата между Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase