Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не би си позволил да критикува президента Румен Радев по време на визитата си в София.

По-рано през деня Зеленски и Радев се срещнаха в президентството, въпреки че украинският държавен глава е на посещение у нас по покана на правителството.

Зеленски допълни, че "е на гости и не би си позволил да критикува", както и че уважава всяка българска институция:

"Днес общувах с президента. Той изказа своето мнение относно подкрепата за оръжие. Веднага искам да кажа, че по всички други аспекти - енергетиката, Формулата за мира. Що се отнася за помощта за отбраната на Украйна имаме различни виждания. Той смята, че това би било ескалация, а аз смятам, че не - това би било защита. Това е абсолютно различна философия", заяви той по време на срещата в НИМ.

Тук съм заради дефицита на надлежно оръжие и на време" - така украинският президент отговори на журналистически въпрос защо е дошъл в България днес и сега.

Всички разговори са били изключително важни и съдържателни, обобщи Зеленски, който благодари на държавата и българите за приемането на украинските бежанци.

"Искам да благодаря на всички в България и на всеки за подкрепата и уважението към нашите хора. Това е много важно. Хората, които след началото на пълномащабната война, намериха убежище във вашите градове - повече от 140 000 са получили убежище в България, аз съм много благодарен за това", поясни украинският президент.

Около 19:00 часа кортежът на украинския президент Володимир Зеленски се насочи към летище София и той отпътува от страната.

В пост в Twitter Зеленски написа, че отива в Чехия. Там той ще се срещне с президента, премиера, председателите на Сената и на Камарата на депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase