Моето най-голямо притеснение е, че корупцията беше изтикана на заден план. Най-вероятно е, че тя пречи на сглобката, защото при положение, че имаме 12-годишно управление, което стана известно с това, че влизаше съвсем самичко от криза в криза, главно с корупционни скандали и къщи за тъщи, пътища и язовири - и днес, за да работи, очевидно е, че има разбиране, че някои неща трябва да бъдат загърбени, за да може да се осъществи сглобката.

Това заяви лидерът на партия "Единение" Иван Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма как да се направи коалиция с хората, които са те направили политическа сила, водейки война с тях.

"Няма как да влезеш в едно министерство и да изпълняваш своите служебни задължения, виждайки корупционна схема и затваряйки си очите за нея. Тук е един много прост избор пред хората, които днес са призвани да бъдат изпълнителна власт - те или трябва да си затворят очите пред схемите, които виждат и са безброй, или трябва да ги разкрият и прекратят. Това най-вероятно би било край на тази доста деликатна конструкция, която понякога произвежда и добър резултат", допълни Христанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му целта за Шенген е добър резултат за България.

"Дали Шенген стана възможен, защото почистихме трайно "Капитан Андреево" - да. Искрено се надявам, че сегашното МВР и сегашното Министерство на земеделието ще продължат работата, която беше започната, леко колебливо продължена и от служебното правителство, защото "Капитан Андреево" беше големият препъни камък", коментира Иван Христанов.

Той е на мнение, че вече виждаме яростна битка за местните избори в София.

"Сигурен съм, че колегите от ГЕРБ ще излязат с нелоша програма, както винаги, само дето тя никога не се изпълнява. Но който и да е кмет, една вечер той ще получи съобщението, което ще гласи - големият бос на бюджета на София пита с теб дали ще има мир или война. И те трябва да отговорят", поясни лидерът на партия "Единение" .

И попита как ще се елиминира мафията.

"Второто, което е необходимо, е смелост, защото те ще получават SMS-ите, да влязат детските стая, да си погледнат децата и да си помислят дали наистина искат и евентуално да спечелят тази битка. Как ще отговори на този въпрос ГЕРБ, могат ли да се преборят с интересите, които са създадени по време на тяхното много дълго управление. Смятам, че не могат. Финансовите интереси за толкова големи, че лидерът и партията са попаднали в капана", добави Христанов.

Той подчерта, че зад гърба си нямат президенти, посолства и олигарси: "Продължаваме да се самофинансираме. Всичко правим за България."

По думите му украинският президент Володимир Зеленски е бил у нас, за да отстоява интересите на народа си.

"Визитата беше ужасяващо опорочена, видях кадър, в който кадър господин Зеленски се здрависваше с г-н Пеевски", каза още Христанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase