Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„От ЕК се притесняват за състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Критики има заради липсата на присъди във висшите етажи на властта". Това заяви премиерът Николай Денков по време на днешното заседание на Министерския съвет, където бе обсъден четвъртия годишен доклад за върховенството на правото в страната ни.
"Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по Механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането в ЕС. Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и Комисията започва последните стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки - България и Румъния", цитира част от доклада министър-председателят.

Още по темата

„В доклада за България има пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък, две препоръки, които да се поставят на вниманието на Народното събрание“, съобщи Денков.

„Като съществен напредък се отчита въвеждането на механизма за ефективен контрол и наказателна отговорност за главния прокурор, както и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за наказателно производство. „Това законодателство се очаква над 10 г. от България, последното Народно събрание успя да го приеме”, обясни той.

„Третата констатация е за приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждане на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода и създаване на работна група за свобода на медии  и плурализма. Петият положителен коментар е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата“, изброи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase