fallback

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи проектобюджета на кабинета, но според нейния председател има много проблеми както в здравната, така и в пенсионната система.

"Подкрепихме бюджета на Здравната каса поради началото на промяната в структурата. При нас тя е тотално сбъркана, има 2 пъти повече пари като дял за болнична помощ и за лекарства, и 2 пъти по-малко като дял за доболнична помощ, за превенция, за скрининг, за това хората да не се разболяват. Близо 3 пъти са сбъркани пропорциите спрямо европейското съотношение. Много по-важно е хората да бъдат здрави, да се откриват заболяванията им в най-ранен стадий, когато са лечими, а не да даваме за скъпи лекарства големи пари, понякога вече е късно, или вече е много по-тежко", каза председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него пенсионната система е силно ерозирана, за различен осигурителен принос - среден и малък се получава една пенсия накрая.

"Хората с висока квалификация, хора с висше образование, работили 40 години на пълен работен ден, най-накрая получават същата пенсия като хора без квалификация, или хора, които не са се осигурявали на пълните си доходи", допълни Велев.

Той е на мнение, че това тласка икономиката към сивия сектор.

"Тези добавки, които се плащаха за Ковид, после се интегрираха в размера на пенсиите, без оглед на осигурителния принос. Има и много популизъм в тези решения. Прагът на бедност трябва да се достига и надминава, когато с осигурителния принос това не се постига, със средствата на социалното подпомагане. При нас е объркано осигуряването с подпомагането", категоричен е председателят на АИКБ.

И припомни, че минималната работна заплата е увеличена с 20% от 1 януари.

"Сега вече говорим за Бюджет 2023 и не е нормално на всеки 3 или 6 месеца да се приема нов размер на минималната работна заплата. В повечето страни тя се преразглежда на две години. Инфлацията за този период е под 20%, а в средносрочен план минималната работна заплата е увеличена в пъти повече от темпа на инфлацията. И това не е императив, никой не задължава хората да работят на минимална работна заплата", категоричен е Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 10 месеца

Пенсионната система може да се оправи когато се изметат тези където се хвалят че са най подготвени най подготвени но за какво вижда се състоянието на хората във всичките сфери

31

Анонимен

преди 10 месеца

Нашите политици с чужда пита помен правят раздават на калпак и по този начин си купуват изборите без да се интересуват какво ще стане с държавата каквото авантосат изнасят на вън без да се интересуват от мнението работодатели и синдикати защото са безкрупулни и още използват добрината на народа

30

Анонимен

преди 10 месеца

Забравяте, че на държавните служители и намалиха заплатите, когато държавата като работодател пое и техния дял от осигуровките, т е прецакаха държавните служители

fallback