Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета. План-сметката стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%.

Още по темата

Минималната заплата в бюджета за тази година остава на ниво от 780 лева, с което синдикатите не са съгласни, съобщи Bulgaria ON AIR.

"850 лева заплата поне от 1 юли според нас продължава да е възможно. Затова трябват на полугодието 175 млн. лв. допълнително", коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Няма някаква неотложна необходимост да се увеличава минималната работна заплата в средата на годината. Още повече, че това не е императив, хората могат и трябва да се стремят да работят на по-висока от минималната работна заплата", настоя председателят на АИКБ Васил Велев.

"В средносрочната прогноза е разчетена минимална заплата, равна на 50% от средната работна заплата, започвайки от 1 януари 2024 година, както беше прието в 48-ото Народно събрание. Правителството ще внесе бюджета с тези разчети", коментира и финансовият министър Асен Василев.

Премиерът акад. Денков заяви, че по-големи харчове ще бъдат заложени в бюджета за 2024, чието писане ще започне след няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase