Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди трите най-важни бюджета – на НЗОК, на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за държавния бюджет за 2023 г. По отношение на НЗОК не се постигна съгласие – единствено от Българската търговско – промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел.

"По Бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) съветът не постигна единодушно съгласие, тъй като Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" не подкрепят.

Още по темата
Законът за държавния бюджет бе подкрепен от всички с изключение на КТ "Подкрепа", каза още вицепремиерът.

Финансовият министър Асен Василев поясни, че Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепи макар и не единодушно и трите бюджета, цитиран от БГНЕС.

"6 организации подкрепиха бюджета на НЗОК, 5 на ДОО и 6 организации подкрепиха държавния бюджет. Държавният бюджет е в рамките на 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация. Запазени са социални плащания и политика на по доходите на служебния кабинет, като тя е надградена в някои случаи, където има недостиг, прецизирани капиталови разходи по начин, който осигурява, че всички проекти с избран изпълнител ще бъдат напълно финансирани", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase