Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Ерозия в подкрепата на ПП-ДБ от 5%. Спад в положителната оценка за работата на президента. Това са главните изводи от новото представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на “Продължаваме промяната” - “Демократична България”.

Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.
Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.

Според 42% от пълнолетните българи, “партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет”. 37% пък смятат, че “партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори”.

Електоратите на ГЕРБ и ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция.

От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората.
След 10-месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев „Тренд“ тества и оценката за тях. 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

сс

преди 10 месеца

Значи 51 % от българите искат да станем руски васали. Кога ще въвеждаме рублата и руския език като официален?

163

001

преди 10 месеца

До АнонименСтига сте бълнували за военни действия. Това са червени опорки ....

162

Мишо

преди 10 месеца

Одобряват, не одобряват, рейтинги, проценти!!! Всичко това са вашите западни пропагандистки, тарикатски, номера. По новините всяка сутрин ми обясняват как цените тръгвали надолу! Всичко е вашата подла западна лъжлива стъкмистика, лицемерието ви е типично европейско. Грам не ви пука за хората, кучета ни яли.

fallback