Снимка: lhankyuchyuk.eu

"Компромисът се изготвя с участието на всички останали докладчици в сянка. Аз съм един от хората, който има мнение. Но аз съм един от тези 7, които решават. Аз не премахвам нищо. Аз констатирам като докладчик, че компромис 18 няма политическата подкрепа и не може да бъде гласуван анблок. Всички текстове ще бъдат гласувани индивидуално. Евродепутатите ще решат на 27 юни какво искат да видят в доклада".
 
Това коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Република Северна Македония по пътя й към ЕС.

По този дози доклад той работи вече 4 години. "Имам доверието на моята политическа група и групата в ЕП и с това съм спечелил доверието на целия ЕП. Такъв важен доклад се дава за период от 5 години, което показва неговата важност. Изключение е, че се дава на съседна държава", обясни той.

В интервю за предаването "Неделя 150" Кючюк подчерта, че е изготвил 22 компромисни текста, от които 21 се приемат от останалите евродепутати.

"Аз не съм човекът, който взима химикала и започва да пише доклад за напредъка на Северна Македония. Този доклад се основава на задълбочени методически анализи на ЕК, след което се изготвя политическа резолюция. По 1 текст няма съгласие с останалите политически групи. Аз няма какво друго да направя, освен да заявя обратно на колегите, че компромисният текст, който съм направил, тъй като не отговаря на техните очаквания, мога да им предложа единствено и само да гласуват всеки един текст отделно. Текстовете не са отпаднали, не съм отдръпнал нищо. Те ще бъдат гласувани на 27-ми в Комисията по външна политика. Те няма да бъдат гласувани анблок, каквото беше моето първоначално предложение, а ще бъдат гласувани индивидуално - текст по текст, и ще се види каква подкрепа има за всеки от предложените текстове", обясни той.

"Включително за моя текст, където се призовава Северна Македония да включи българи, черногорци и хървати. Идеята, че аз съм отстъпил от моето собствено виждане, от това, което години наред съм защитавал, а именно, че македонското общество трябва да бъде мултикултурно, мултиетническо, уважаващо различията. Има много текстове, които са моят принос за това езикът на омразата и всички провокации и опити и действия за насилие върху хора, които се определят като българи, да бъдат осъдени в доклада. Тези текстове намират широка подкрепа", каза Кючюк.

По думите му проблемният текст се отнася до двустранни въпроси и е много по-широк от самата идея за вписването на българите в Конституцията.

"Това не е крайният етап на приемането на доклада. Той трябва да бъде гласуват в Комисията по външна политика, след което пленарната зала трябва да даде свое становище по него. Предстои и голямото гласуване в пленарна зала. Това е технически въпрос, който се работи в Комисията по външна политика", каза той.

"Знам какво съм правил. Знам, че този доклад трябва да отговаря на очакванията на ЕП, за да може да събере необходимата подкрепа на Северна Македония, на гражданите. В същото време аз съм български евродепутат", коментира евродепутатът.

Според него най-добрият начин да вървим напред в отношенията ни със Северна Македония е измерителят за човешки права и свободи.

"Ще настоявам, дори да отпаднат тези текстове като компромисни, отделно за пленарна зала да бъде вписан текст, който казва, че българи, хървати, черногорци, вероятно ще допълня още няколко групи, да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на Северна Македония", посочи Илхан Кючюк.

"Това трябва да бъде обобщеното силно послание на ЕП. Това не е волята само на Илхан Кючюк", отсече той.

Иска ми се българското правителство бързо да влезе в тази дискусия и МС да определи кандидата за еврокомисар, каза още Илхан Кючюк.

"Очакването ми е да имаме солидна кандидатура, която да може да защити приоритетите на своя ресор. В момента освен че нямаме еврокомисар, нямаме и политически кабинет. Няма нужда и е зауба на политически ресурс, ако столът на България продължава да бъде празен, когато се взимат важни решения, а безспорно предстоят такива", коментира евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase