Снимка: БГНЕС

Има доверие към новия механизъм за разследване на главния прокурор, затова има и сигнали. Ако нямаше доверие, нямаше да има сигнали.

Още по темата
Ако е имало доверие към стария механизъм, тези сигнали щяха да бъдат подадени преди 6 юни.

Това коментира пред БНР заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по повод постъпилите вече сигнали срещу Иван Гешев по приетия нов механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

"Едва ли е казал нещо ново и сензационно, което да не е било известно до този момент. Ако беше дал разкрития на нови, важни, сензационни факти, нямаше да говори само 15 минути. Вярно е, че правилата на тази комисия предвиждаха той да говори не повече от 30 минути. Ако тя беше преценила, че това, което се говори, е нещо ново, сензационно и изключително важно, тя можеше да увеличи това време на изслушване."

Друг сигнал в тази насока заместник-министърът на правосъдието вижда в думите на Гешев след изслушването, че каквото има да каже, ще го каже в България.

"Г-н Гешев е проблематичен за българското общество и българската съдебна система от много време. Това не е подходящият човек за този пост. Сега се оказа, че и тези, които го избраха, си скубят косите за грешката, която са допуснали, разкайват се публично, признават си, че са допуснали грешка. Оставането за дълъг период от време след взето решение той да бъде освободен, на толкова важен пост, с толкова силни правомощия и много власт е проблемно за обществото. Ако не бъде одобрено това решение на ВСС в разумен срок, ще е необходимо и да се обясни на обществото кои са причините за това забавяне."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase