Снимка: БГНЕС

Една от оспорените разпоредби е с колко гласа може да бъде отстранен главният прокурор - беше намалена от 17 на 13, това е единият аргумент, с който е възможно президентът да забави. Има и още един пункт, който е възможно да е причина президентът да обмисля забавяне - кой да разследва главния прокурор. Ако г-н Гешев бъде освободен - няма да бъде разследван от независим прокурор, а от Софийската градска прокуратура.

Така преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в студиото на "Денят ON AIR" възможните варианти за освобождаването на Иван Гешев и подписването на Указа. По думите ѝ е възможно президентът го върне на ВСС.

"Срок няма. За голяма част от актовете, които президентът трябва да издаде извън указа, с който обнародва законите, е оставено на политическата конюнктура. Ситуациите са различни. В някои случаи процедурата може да се забърза, в други да се забави и е въпрос на взаимодействие. Президентът не бива да е формирал мнение преди да му е направено предложение. Той ще изслуша внимателно тези повече от 25 часа на двете последни заседания", коментира доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Тя определи ситуацията като безпрецедентна и изрази опасение дали не сме свидетели на бързане, за да може съставът на ВСС да избере и новия главен прокурор.

"Това ме притеснява. Вижда се, че г-н Гешев е бил в зависимост от определени кръгове, към които се обръщат, и да се опитат да инсталират нов главен прокурор - много по-възпитан, много по-добре изглеждащ в поведението си, за да може да си гарантират неприкосновеност", изрази мнение преподавателят по конституционно право.

Въпросът какви хора заемат висши длъжности остава не просто фундаментален, но и ценностен, изтъкна гостът. Тя посочи и възможен вариант за развитие на ситуацията.

"Възможно е докато г-н Гешев е заемащ длъжността главен прокурор, да бъде задвижена процедурата за търсене на наказателна отговорност срещу него, въз основа на постъпилите сигнали", обясни тя.

Дали да има главен прокурор е въпрос на промяна в Конституцията, която е коректно да бъде извършена от Велико народно събрание, заяви доц. Киселова.

"Смело е да се хвърля предложение и да се очаква да се чуе какъв ще бъде общественият отзвук или сред юридическите среди. Сериозният въпрос трябва да бъде за правомощията на прокуратурата. Абсолютна независимост едва ли е възможна", коментира преподавателят. По думите ѝ има вероятност в следващите дни да станем свидетели на първото вето, което президентът ще наложи в рамките на това НС.

"Противоконституционен беше начинът, по който бяха приети промените, пъхнати между първо и второ четене. А преди това бяха отхвърлени в друг законопроект. Има основание на противоконституционност и дебатът отново ще бъде върнат в НС", настоя гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase