Снимка: БГНЕС

Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев поради уронване престижа на съдебната власт, а държавният глава не изпълни конституционното си задължение да приложи това решение чрез указ. Не виждам какво би било основанието да се вземе такова решение.

Още по темата
Това каза адвокат Александър Кашъмов за Нова Нюз.

"От самото начало на избора на Гешев имаше обществено знание кой стой зад него. Години наред той не личеше да беше загрижен за правата на гражданите, защото прокуратурата не произнесе осъдителни присъди за политици. Гледахме театровиден спектакъл, в който ако прокуратурата желае вади на бял свят данни за личния живот, в други изобщо не знаем какво става, заяви той.

Според него желанието за постигане на конституционното мнозинство е прераснало в стряскане, заради фигурите, които се оказват начело на реформата. "Не трябва да се обезкуражават носителите на реформата. Фигурата на главния прокурор трябва да остане, премахването му е екзотична идея. За такова решение трябва да има сериозни причини. Реформата може да премине по бърз начин.Трябва цифрата 7 да се замени с цифрата 3 - мандатът не е адекватен. Обсъждано е да се обособят окръжни прокурори, които да са едновластни, но това би довело до феодализация", обяви адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase