Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Начинът, по който харчеше служебното правителство, особено в последните месеци, там имаме доста забележки. Тепърва ще се видят интересни факти. Едното, от които вече се вижда. В момента, когато АПИ е отворила ценовите предложения, практически около 4 млрд. лева вече са обречени в какви пътностроителни фирми ще попаднат. Нещо, срещу което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на управление на онази сложна коалиция от 4 партии. Виждаме, че АПИ, в рамките на 4 дни, когато се вижда, че служебното правителство пада, е успяло да отвори ценовите оферти, което означава, че едни 4 млрд. лева отиват в едни конкретни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната обществена поръчка, са били отстранени по технически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години".Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

По думите му редовното правителство сега няма избор, защото след отварянето на ценовите оферти единствената възможност е да бъдат обжалвани обществените поръчки, което според него е много притеснително.

"Другото притеснително, което няма обяснение от АПИ, не случайно веднага бяха сменени шефовете ѝ, е защо конкурентите в  това състезание са били отстранени винаги на база технически критерии", каза той.

Мирчев подчерта приоритетите пред парламента и правителството - Бюджет 2023 и конституционната реформа на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Ивайло Мирчев изказа притеснение, че "странната активност" на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел.

"Кандидати за следващия Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е точно това, което не трябва да се прави. Тези, които ще го свалят, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев. ... Да имаме и прокуратура, и съдебна система, които поне малко да наподобяват румънските“, посочи той.   

Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че отношението им към Делян Пеевски не се е променило, но сега трябва да си говорят с него и с ДПС заради конституционната реформа.

"Това не е защото са ни станали много симпатични. За да променим Конституцията, са ни необходими 180 гласа в парламента. ... В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и "Възраждане", ще ни трябват и БСП, дори и ИТН. ... Г-н Пеевски, той дойде в нашата стая, за да си говорим за промени в Конституцията, и никой не очакваше ДПС да изберат него. Нека не си мисли никой, че ние сме наивници, които мислят, че могат да седнат със Сатаната и да се разберат. Много добре осъзнаваме какво се случва и с кого си имаме работа", обясни той.

Относно имунитетите на народните представители Мирчев посочи, че ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 месеца

Истината...Гешеф стана НЕОДОБЕН.След изказването му,,политически ***".Само че трябваше репликата да е в множествено число.

22

Нормален

преди 10 месеца

Някой главен прокурор от времето на Мръчков до Гешев да е бил харесван????Само че тогава ги нямаше социалните мрежи.С появата им хората почнаха да стават все по дребнави и негативно настроени.И най дребното нещо се разисква,коментира ,създават се , фронтове и обиди /анонимни/.Търсещите кусури стават все повиче и това почва от съвсем ранна възраст и тези юнаци вече са увредени!Фейсбук стана основна платформа за ,,истински факти" и ,,коректни попържни=към измисленият враг

21

Демократ

преди 10 месеца

От родното му село крушари редовно му испращат - кокошки, яйца, пуйкиЗа да има сили да се бори за демокрацията, борбата изисква много - ранаВярвам в мирчев и делян пеевски

fallback