Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Няма никаква икономическа и политическа логика България и Румъния да бъдат извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България. Той отбеляза, че България е покрила всички технически критерии още през 2011 г. и това е прието от Европейската комисия.

Oще по темата
Нашето държане извън Шенген с всякакви моменти хрумвания и моментни политически доводи подкопава самата нормативна база на ЕС, подкопава механизмите за вземане на решения в ЕС, каза още Радев. Това е загуба не само за икономиките на двете страни, това е унижение за гражданите не само на двете страни, но и загуба за Европа, коментира Радев. В момент, в който говорим за военна мобилност, за по-голяма сигурност, за борба с икономическата криза и инфлацията в Европа – ние да възпрепятстваме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което е в сърцевината на съюза – няма логика, обясни президентът.

Президентът посочи, че за последните месеци България има две проверки от Европейската комисия и на двете страната ни е показала отлични резултати. „Октомври е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности“, каза Румен Радев. По думите му, ако парламентът приеме важните закони, няма да има пречки и доводи да спират страната ни по пътя към членството ни в Шенген. /БТА, Николай Трифонов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 11 месеца

стена на границата със сърбия стена по границата с турция стена по черно море еврозоната

23

Анонимен

преди 11 месеца

стени по границите по границите на шенген

22

Анонимен

преди 11 месеца

За комунистическа България Шенген НИКОГА НИКОГА НИКОГА АМИН АМИН АМИН.

fallback