Снимка БГНЕС

“Въпреки че сме 2023-а година, все още когато стане дума за съдебна система, рязко в нея влизат имена и прякори от 90-те - Ами, Таки, Къро, Трактора. Това трябва да престане, заяви пред БНТ депутатът от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Когато осъществим истинска реформа на съдебната система, няма да е възможно един премиер да дава плажовете на Черноморието на бившите си шефове от някоя борческа групировка", допълни той.

Икономически, политически и откровено престъпни кръгове, инсталирали главния прокурор Иван Гешев, днес вече искат да го махнат, каза Мирчев. Той заяви, че именно неговата партия е била флагманът на истинска реформа в прокуратурата и съдебната система години наред.

“Ние винаги сме били последователни и не сме кадрували в прокуратурата и съдебната система. Искаме минимум нивото на Румъния, където има над 100 депутати, 20 министри, двама премиери и трима евродепутати в затвора. В България за три години Гешев не хвана нито един депутат или министър в прегрешение”, каза още Мирчев.

Мирчев отхвърли хипотезите за евентуално "отлюспване" на депутати в подкрепа на кабинета "Габриел" или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

Още по темата

Депутатът потвърди, че ПП-ДБ ще спази обещанието си да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ, защото с него не могат да се осъществят реални реформи. Вместо това, обединението ще търси успешна формула за реализация на втория мандат, с който да се постигне спешна конституционна реформа на прокуратурата, влизане в Шенген и еврозоната и истинска промяна в България.

Мирчев подчерта, че правителството с втория мандат трябва да има експертен характер и да е равноотдалечено от подкрепилите го политически сили.

“Възможно е академик Денков да предложи кабинет с променен състав", каза той, визирайки имената, които Николай Денков представи на Бойко Борисов в началото на разговорите им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase