Снимка: НС

До вчера се наблюдаваше диалог между партиите, какъвто не сме виждали при предишните парламенти, коментира пред Радио София социологът Павел Вълчев от Алфа Рисърч. По думите му, след вчерашния ден ситуацията е променена.

„Ситуацията повлия това, което се случва на политическия терен, бих казал, че го „разкаля“ и към днешна дата, особено след отказа на БСП да подкрепи управление на ГЕРБ и по-точно с премиер Мария Габриел, можем да обобщим, че т.нар. план А отива на заден план. От тук насетне остава на дневен ред отново някаква форма на общо управление, на подкрепа между ГЕРБ и ПП-ДБ“, добави Павел Вълчев.

Още по темата

„Аз мисля, че отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако можем да ги сравним с предходен парламент – тогава въобще нямаше диалог, просто имаше отказ да се комуникира. Сега виждаме, че все пак има диалог, но когато има диалог, е възможно да се постигнат определени резултати“, каза социологът.

Според Павел Вълчев събитията, свързани с главния прокурор Иван Гешев, са се отразили и в политически план. По думите му след вчерашния ден у нас може да се добави още една криза. Освен политическа сме свидетели и на институционална криза.

„И досега е имало критики и съмнения как функционира нашата прокуратура, съдебната система, желанието за реформа. След вчера видяхме, че водещи фигури в прокуратурата се страхуват за живота си. Това са толкова притеснителни неща и отвеждат нашата страна за съжаление, в категория, която е далеч от Европейския съюз и от Европа. Ако може да се изведе нещо положително от цялата история, е, че вече виждаме, че абсолютно всички политически сили биха могли да получат някакъв по-убедителен аргумент, че тази реформа е наложителна и тя трябва да бъде същностна“, добави Павел Вълчев.

Той допълни, че кризите в страната изискват спешни решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase