Снимка БГНЕС

Случващото се в прокуратурата е неприлично, но съвсем не неочаквано. Дълго бавени въпроси сега получават възможно най-бруталния отговор. Видяхме главният прокурор и заместникът му да се обвиняват взаимно в извършване на углавни престъпления.

Това коментира правосъдният министър Крум Зарков пред Нова телевизия по повод вчерашните публични изяви на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Гешев отказа да подаде оставка и обвини Сарафов в извършване на преврат в прокуратурата. А заместникът му отвърна, че се страхува за живота си, защото знаел как действа Гешев.

"В понеделник чухме как се използва определено дело, независимо в какъв контекст. Има дела, които се ползват по политически причини. И това не е започнало от Иван Гешев, но е крайно време да спре", каза министърът на правосъдието.

Още по темата

Според него, ако в спешен порядък 240-те депутати приемат механизма за разследване на главния прокурор, който се предлага от служебното правителство и ПП-ДБ, то той може да се приложи веднага още по отношение на Гешев и Сарафов.

Въпросният механизъм предвижда разследването да се извърша от съдия, който ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Има начин да се излезе от ситуацията и той е ВСС да си свърши работата и да се намери развръзка на проблема. ВСС е единственият компетентен орган, който да се произнесе по различните искания, заяви Зарков. Поведението на съдебния съвет обаче е абсолютно непредсказуемо, въпреки че са длъжни да разгледат исканията, добави правосъдният министър. Той нарече ВСС "единственият конституционен арбитър".

Зарков коментира и факта, че ръководеното от него Министерство на правосъдието осигури охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си: „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase