Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Самочувствието, с което посрещаме празника е повдигнато в резултата на това, което сме направили през последната година", заяви пред bTV министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Българската армия беше там, където трябваше да бъде – в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско, защита на границата, мисиите по медицинска евакуация, донорски ситуации. В същото време Българската армия продължава да участва в операции на ЕС и НАТО. Ние сме много добре приети от нашите съюзници и от партньорите. Българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи", каза Стоянов.

Още по темата

„Ръководството на МО не чака, ние сме започнали процеса на модернизация. Очаквам до края на 2023 г. да бъдат сключени три договора – два със сухопътните ни войски и един за въздушните ни войски", добави военният министър.

Той подчерта, че договори за под 100 млн. лв. ще бъдат сключени по отношение на военноморските сили.

„Ние работим усърдно в тази посока. Нараства броят на незаетите длъжности и това е причината за оценката, която беше дадена за последния доклад. Процесът на модернизация е много забавен. 30 години Българската армия беше подценявана. Бюджетът, който е отделен за Българската армия е 1,8 от БВП. Това е малко над 3,4 млрд. лв.“, добави Стоянов.

Военният министър обясни, че има уверение, че първите самолети F-16 ще пристигнат у нас в началото на 2025 г. "Това няма да е последният полет на самолетите МиГ-29. Обществените поръчки, които пуснахме за ремонта на двигателите са за 16 млн. Трябва да се включи договор, а после и доставка на ремонтираните двигатели", каза Стоянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар