Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Има тактическо съображение в това да не се говори активно за националната сигурност, имайки предвид обстановката в страната и необходимостта от по-задълбочен дебат, за да се обяснят въпросите за войната и мира. Тези неща не могат да се обяснят в такава изнервена обстановка".
Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

И допълни, че отбраната едва ли ще намери адекватно място в бюджета на страната за тази година.
Според него правителството на Кирил Петков не е успяло да уплътни образа на държавници и са били допуснати много грешки:

"Арестът на Бойко Борисов не е просто фриволен личностен акт, а е нарушение на закона. Ако това е извършено извън закона, то Кирил Петков трябва да носи някаква отговорност... Кирил Петков и Асен Василев трябва да се оттеглят, това е последното препятствие пред създаването на експертно правителство. Фигурата на министър-председателя трябва да бъде съгласувана и това трябва да бъде утвърдено име, човек, който разбира от управление на държавата", каза той.

Още по темата

В предаването "Неделя 150" Ноев посочи два основни риска пред националната сигурност на страната ни - нестабилността на изпълнителната власт и войната в Украйна.

"Изпълнителната власт не позволява да оползотворим напълно преимуществото, че принадлежим към ЕС и НАТО. Губим влияние, материални средства, сигурност. Войната не толкова като война, а разделението на българското общество, което усилва влиянието на Русия. Неин стратегически интерес е прокарването на коридор на влияние от България към Сърбия и Унгария. Да разцепи южния фланг на НАТО и тази част на ЕС. Неразбориите в парламента, сблъсъкът на междуличностни интереси, дребнотемията и разправиите не позволява на добрите да вземат връх", посичи Ноев.

По думите му има фактори, които не позволяват на ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ да достигнат до съгласие - единият е страхът на Бойко Борисов от незаконна репресия, което е и основателно.

"Затова той трябва да е най-заинтересован в парламента да се създадат такива механизми за контрол на беззаконието, за да може да се отдаде на правосъдието при обективна прокуратура и съдебна система, при които ще бъде сигурен, че ще бъде оневинен... Правосъдната реформа е принципната и най-важна основа, върху която може да се гради по-нататъшно съгласие и създаване на гаранции за народни представители за техния имунитет, докато не бъде променена прокуратурата, докато не бъде премахнато беззаконието", посочи Ноев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase